Skip to main content

Antisemitisme in Verenigd Koninkrijk stijgt in 1e halfjaar 2016

25 oktober 2021
WEBMASTER
De antisemitismewaakhond The Community Security Trust (CST) uit het Verenigd Koninkrijk telde 557 antisemitische incidenten in het eerste halfjaar van 2016. Een stijging van 11% vergeleken met 2015.

Dit bericht van CST in een vandaag verschenen rapport. In 1 op de 5 gevallen zijn de slachtoffers minder jarig. Het totaal van 557 incidenten is het op twee na hoogste aantal dat de Engelse antisemitismewaakhond ooit telde in het eerste halfjaar. Alleen in 2009 was dit aantal hoger door antisemitische reacties op de militaire actie in Gaza.

Motieven en Oorzaken

De motieven van de daders zijn in 98 gevallen extreem-rechts, 32 keer antizionistisch en 5 keer islamistisch. Niet in alle gevallen zijn de motieven van de daders en de leeftijden van slachtoffers bekend. Eén van de oorzaken voor de stijging is volgens CST het publieke debat over antisemitisme in de Labour-partij. Eerder dit jaar stelde Labour een onafhankelijke onderzoekscommissie in om af te rekenen met het antisemitisme in de partij.

Een kwart van het totaal aantal incidenten in 2016 betreffen antisemitisme op sociale media. In 2015 was dit nog 18% van het totaal. Antisemitische content is vaak afkomstig van neonazistische websites. Beledigende uitingen, inclusief verbaal geweld, graffiti en antisemitisme kwamen het vaakst voor. 431 keer in de eerste helft van 2016. In 41 gevallen was sprake van antisemitisch geweld en 32 keer van vernieling en bekladding van Joodse gebouwen. In Londen vinden de meeste gevallen van antisemitisme plaats (379)

De minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd (Conservatieven) reageert betreurt op de cijfers: “Ik veroordeel de betreurenswaardige stijging in antisemitische haatincidenten in het heerste half jaar en zal mij blijvend inzetten om samen te werken met de rechtshandhavingsautoriteiten en de Joodse gemeenschap om hun veiligheid te garanderen”.

CST monitort sinds 1984 het antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk. Het volledige rapport kunt u hier lezen.

Afbeelding: CST

Deel dit artikel