Yad Vashem

Namenhal in Yad Vashem

Namenhal in Yad Vashem
En aan hen zal ik in mijn huis en binnen mijn muren een gedenkteken en een naam geven (een ‘yad vashem’)… die niet verbroken zullen worden. (Jesaja 56:5)

Yad Vashem is in 1953 opgericht door het Israelisch parlement. Het is belast met het documenteren van de geschiedenis van het Joodse volk tijdens de sjoa, het bewaren van de nagedachtenis en het verhaal van elk van de zes miljoen slachtoffers, en het doorgeven van de nalatenschap van de Holocaust aan volgende generaties door middel van archieven, bibliotheek, school en musea, en het erkennen van de “Rechtvaardigen onder de volken” – mensen die met gevaar voor eigen leven Joden hebben gered.

Yad Vashem ligt in Jeruzalem op de Har Hazikaron, de berg van de herinnering. Het nieuwe Museum Complex van Yad Vashem, dat in 2005 is geopend, omvat: het museum van Holocaust Kunst; Tentoonstellingen paviljoen; het Studiecentrum; het Visuele Centrum; de Synagoge; en het nieuwe Holocaust Geschiedenis Museum, dat de Holocaust zichtbaar maakt door individuele verhalen – met authentieke voorwerpen, verklaringen, foto’s, film clips, kunstwerken en muziek.

In het complex ligt ook de Zaal van de Namen, een eerbetoon aan de slachtoffers door hen te gedenken, niet als anonieme nummers maar als individuele mensen.Een graf hebben de meesten niet. De Getuigenispagina’s zijn symbolische grafstenen die de namen en biografische gegevens vastleggen van miljoenen slachtoffers, doorgegeven door familieleden en vrienden. Dan zijn er nog het Kindermonument, de Laan van de Rechtvaardigen onder de Volken en de Vallei van de Gemeenschappen.

Yad Vashem
Har Hazikaron, Jeruzalem
Telefoon: 00-972-2-6443400
E-mail: general.information@yadvashem.org.il
Website: www.yadvashem.org
Bus: 13 17 17a 18 20 21 23 24 26 27 39 99
Openingstijden:
Zondag t/m Woensdag: 9:00 – 17:00
Donderdag: 9:00 – 20:00
Vrijdag en Vooravond feestdag 9:00 – 14:00
Gesloten op Zaterdag en alle Joodse Feestdagen