“Waarom schrijf je me niet” – reizende tentoonstelling komt naar Nederland
Reizende tentoonstelling brengt oorlogsverhalen dichtbij
“Zaterdag krijgen we gele sterren”, schreef de veertienjarige Wanda aan haar vriendinnetje Els. “En dan ben je niets meer”. Nadat ze is vervoerd naar Kamp Vught en later Auschwitz, waar ze op haar 18e sterft, schrijft ze nog vier brieven.
Aan de hand van persoonlijke brieven geeft de tentoonstelling “Waarom schrijf je niet – Post uit de Vergetelheid” een gezicht aan vijf slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een verzetsman, een Joodse vluchteling uit Duitsland en de bekende schrijver Jules Schelvis. Aangevuld met foto’s en door journalisten en acteurs voorgelezen brieffragmenten komt hun geschiedenis tot leven.
De maker van de tentoonstelling Mirjam Huffener vindt het belangrijk om bespiegelingen met onze eigen tijd naar voren te brengen. “Het hier en nu, hoe zou je daar omheen kunnen? De vluchtelingenproblematiek en vragen die spelen rond identiteit, maar bijvoorbeeld ook rond privacy in onze digitale correspondentie, vinden een parallel in het verleden. Ook al is de wereld nu heel anders”.
Naast de presentatie van brieven en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is er bij de tentoonstelling een ‘stemhokje’ waarin prikkelende vragen over hedendaagse thema’s als privacy, communicatie en de opvang van vluchtelingen aan de bezoekers wordt voorgelegd. “We hebben allemaal de neiging om in onze bubbel te blijven zitten,’ zegt ze, ‘soms verschanst achter grote woorden zoals hét fascisme, hét antisemitisme, dé Nederlanders en dé Duitsers. Op deze tentoonstelling wordt die neiging met persoonlijke verhalen genuanceerd”, aldus Mirjam Huffener in een interview over haar werk.
Voor onderwijs en docenten
Aan de tentoonstelling zijn educatieve opdrachten gekoppeld, compleet met handleidingen voor docenten. Onder andere over inlevingsvermogen en de rol van communicatie in vervolging en repressie zijn activiteiten op te zetten voor leerlingen vanaf ca. 14 jaar. Lees meer hierover op de educatiepagina van de begeleidende website.
Bezoekdata tentoonstelling
T/m 6 mei 2019 is de tentoonstelling te zien in het Kohnstammhuis, onderdeel van de campus Hogeschool van Amsterdam, Wibautstraat 2-4. Openingstijden: ma t/m do 7.30 – 22.30 uur; vr 7.30 – 18.00 uur; op zaterdag en zon-en feestdagen gesloten. Toegang gratis.
Zondag 5 mei om 11 uur, maakt de locatie deel uit van Open Joodse Huizen met het verhaal van de familie Borzykowski.
Vanaf 8 mei is de tentoonstelling te zien op diverse andere locaties in Nederland:
- 8 mei – 18 juni: De Grote Kerk, Monnickendam
- 19 juni – 15 september: Etty Hillesum Centrum, Deventer
- 9 januari – 18 maart (2020): Museum Sjoel Elburg