Toulouse: nog geen spoor van dader
36 uur na de laffe aanslag op de Joodse school Ozar Hatorah in het Zuid-Franse Toulouse ontbreekt van de dader nog steeds elk spoor. Wel zijn er inmiddels verschillende zaken aan het licht gekomen.
Zo zou de dader van zijn scooter zijn gestapt en het terrein op zijn gelopen, maar niet in de school zijn binnengekomen. Hij heeft van buiten naar binnen geschoten en zou dat hebben gefilmd; verschillende getuigen hebben verklaard dat de schutter een camera bij zich droeg.
Drie van de vier slachtoffers komen uit één gezin: een vader en twee kinderen. De vader was ook leraar op de school. De familie zal worden begraven in Israel, waar de vader oorspronkelijk vandaan kwam.
De aanslag kan niet los gezien worden van twee eerdere aanslagen op in totaal drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse komaf. Ook bij die aanslagen ging het om een schutter op een scooter, en hetzelfde kaliber wapen werd gebruikt. De Franse politie gaat dan ook vooralsnog uit van een en dezelfde dader.
Oorspronkelijk dacht men dat de aanslag verband hield met het ontslag van Franse militairen uit het leger vanwege nazisympathieën. Vandaag liet de Franse justitie die verdenking echter vallen na ondervraging van de mannen.
In de Jerusalem Post van vandaag spreken voormalige inwoners van Toulouse elkaar tegen over de sfeer in Toulouse. De 48-jarige Avram Azoulay, die enkele jaren geleden naar Israel emigreerde, sprak van een verandering die de afgelopen jaren in de stad zou hebben plaatsgevonden. Zo zouden mensen niet meer openlijk durven te discussiëren over politiek en Israel en zou het niet plezierig zijn om met een keppeltje op door de stad te lopen.
Michel Rappaport, geboren en getogen in Toulouse, sprak die bewering tegen. Hij omschreef Joods Toulouse als ‘zeer wel geïntegreerd’, en vond de stad niet bepaald antisemitisch. Ook verklaarde hij dat de relaties tussen de Joodse en de Islamitische gemeenschap uitstekend waren. Rappaport stelde echter ook: “Dit is een kleine school, in een kleine straat, je moet echt weten dat die daar is. Als je daar om 8 uur voor de school staat om kinderen in de rug te schieten, dan moet je jezelf hebben voorbereid, dan moet je hebben geweten wat je deed. Dit gebeurde duidelijk met voorbedachten rade.”
De aanslag heeft grote consequenties voor de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. Alle kandidaten veroordeelden hem in de krachtigste termen. Sarkozy en Hollande, de grootste rivalen voor het presidentschap, bezochten beiden de stad. Om 11 uur werd er in Frankrijk een minuut stilte gehouden en de campagne werd voor onbepaalde tijd stilgelegd.
Intussen veroorzaakte een speech van Lady Catherine Ashton, de hoge commissaris Buitenlandse Zaken van de EU, commotie toen zij de slachtoffers van Toulouse in een adem noemde met kinderen in Gaza. Sommige toehoorders merkten niet op dat zij ook sprak over de slachtoffers in Noorwegen en België. Ashton werd onder meer door de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Liebermann verweten dat deze uitspraak ongepast was en minister van Defensie Ehud Barak stelde dat de opmerking ‘ver af stond van de waarheid’.
Ashton reageerde in een verklaring via haar woordvoerder: “Catherine Ashton veroordeelt de moorden in de Ozar Hatorah School ten sterkste en haar sympathie gaat uit naar de families en vrienden van de slachtoffers, naar het Franse volk en de Joodse gemeenschap. We willen heel erg duidelijk zijn, omdat haar woorden die gisteren zijn uitgesproken tijdens een bijeenkomst van de UNWRA via een kanaal wordt verdraaid. Met haar opmerkingen heeft de hoge vertegenwoordiger gerefereerd aan tragedies die plaatsvinden in de levens van kinderen over de hele wereld en zij wilde in het geheel geen vergelijking trekken tussen de gebeurtenissen in Toulouse en de situatie in Gaza."
Frankrijk heeft een Joodse gemeenschap van ongeveer een half miljoen leden. De afgelopen jaren heeft de Franse overheid miljoenen uitgetrokken voor beveiliging. De Franse staat financiert beveiligingsmaatregelen zoals camera’s, hekken, alarmsystemen en bewaking. In Nederland bekostigt de Joodse gemeenschap de beveiliging voor het grootste gedeelte zelf.