Studiereis naar Yad Vashem voor Amsterdamse politie, juristen en OM

Van 25 november tot en met 1 december 2022 kunnen Amsterdamse politieagenten, opleiders op politie- en justitiegebied en juristen het seminar ‘Holocausteducatie voor politie en justitie’ volgen. Het seminar (Nederlands- en Engelstalig) wordt gegeven aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem, hét Holocaustmuseum in Jeruzalem. CIDI organiseert deze studiereis voor Amsterdamse politie, OM, juristen en juridische medewerkers die antisemitisme en de Holocaust beter willen leren begrijpen, om zo de Joodse gemeenschap beter van dienst te zijn.

Programma

In een seminar van een week volgen deelnemers lezingen, rondleidingen en workshops van diverse (juridische) experts hierover in de International School for Holocaust Education van Yad Vashem in Jeruzalem. Er is tijd om Jeruzalem zelfstandig te verkennen, en mogelijk voor een excursie buiten de stad. Het is essentieel dat leden van de Amsterdams-Joodse gemeenschap zich begrepen en veilig voelen wanneer zij zich tot de politie moeten wenden bij antisemitische incidenten. Politie en juristen krijgen daarom een seminar over onderwerpen die sterk leven in de Joodse gemeenschap, waaronder antisemitisme en de Sjoa.

Voorbereiding en afronding

Er wordt een actieve inbreng verwacht van de deelnemers. De reis wordt twee maanden voor de reis voorbereid tijdens een 1-daags seminar in Joods Amsterdam. Je maakt kennis met de groep en krijgt voorbereidende informatie over Joden in Amsterdam voor en tijdens WOII en praktische informatie over de reis en het verblijf in Israel. De voorbereiding biedt handvatten om de aandachtspunten van het seminar effectief in te zetten in verschillende vakgebieden.

Zo’n drie maanden na het seminar in Jeruzalem is er een terugkomdag waarin we evalueren en bespreken hoe het geleerde toegepast kan worden in het dagelijkse werk.

Wie kan er mee?

CIDI organiseert een tweetal studiereizen, per reis kunnen er 25 deelnemers mee. Deelname is op persoonlijke titel. De intentie is dat van hun opgedane kennis een ‘spillover effect’ uitgaat naar collega’s.

Kosten

De studiereizen worden financieel mogelijk gemaakt door de restitutie van Joodse erfpachtgelden door de Gemeente Amsterdam. Deelnemers hoeven daardoor slechts een klein deel van de kosten te betalen met een bedrag van € 500,-. Daarin zijn alle kosten inbegrepen van de reis: vliegticket, hotelkosten (half pension), het seminar en lunches in de International School for Holocaust Education van Yad Vashem, en excursies die deel uitmaken van het vaste programma. Facultatieve excursies, verzekeringen en losse consumpties betalen de deelnemers zelf. Eventuele coronatests benodigd om te reizen komen ook voor eigen rekening.

Data & aanmelden:

De studiereis vindt plaats van 25 november tot en met 1 december 2022 (let op: definitieve data onder voorbehoud). 

Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden door het sturen van een korte motivatie t.a.v. Naomi Mestrum via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor vragen kunt u op dit adres terecht of bellen naar: 070-3646862. De deadline is op 19 september 2022!

De totale studielast aan lezingen en workshops bedraagt 20 uur.

09 november 2021
WEBMASTER

Deel dit artikel