Skip to main content

Studiereis naar Yad Vashem voor Amsterdamse politie, juristen en OM

Geïnteresseerden voor de studiereis in 2023 kunnen zich aanmelden.
Van 3 tot en met 9 november 2023 kunnen Amsterdamse politieagenten en juristen het seminar Holocausteducatie voor politie en justitie volgen. Het seminar (Nederlands- en Engelstalig) wordt gegeven aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem, hét Holocaustmuseum in Jeruzalem. 

Doel van het seminar

De bestrijding van vooroordelen en racisme blijven een belangrijke uitdaging voor de politie, en voor de maatschappij in het algemeen. Onderdeel van die uitdaging is de confrontatie met het verleden van genocide in Nederland en de rest van Europa. Welke rol speelden politieagenten en juristen tijdens de Holocaust? Welke lessen over groepsdruk en uitsluiting moeten hieruit worden getrokken? Deze en andere vragen komen aan bod in het seminar. Aan de hand van de Holocaust leren de deelnemers over de effecten van racisme, antisemitisme en uitsluiting. De seminar-onderdelen gebruiken de lens van beoefenaars, zodat deelnemers hun inzichten kunnen meenemen naar hun dagelijkse werkgebied. 

Programma

Deelnemers volgen lezingen, rondleidingen en workshops van diverse (juridische) experts aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem.

Facultatief is het mogelijk om deel te nemen aan een tour door Jeruzalem en een excursie naar de Palestijnse gebieden.

Voorbereiding en afronding

Er wordt een actieve inbreng verwacht van de deelnemers. Het seminar start op donderdagmiddag/avond 5 oktober met een voorbereidingsbijeenkomst in Joods Amsterdam. Je maakt kennis met de groep en krijgt voorbereidende informatie over Joden in Amsterdam voor en tijdens WOII en praktische informatie over de reis en het verblijf in Israel. De voorbereiding biedt handvatten om de aandachtspunten van het seminar effectief in te zetten in verschillende vakgebieden.

Zo’n twee maanden na het seminar in Jeruzalem is er een terugkomdag waarin we evalueren en bespreken hoe het geleerde toegepast kan worden in het dagelijkse werk, deze datum wordt later bepaald.

Wie kan er mee?

Aan dit seminar kunnen 25 Amsterdamse agenten en juristen - die zich begeven op het gebied van discriminatie - meedoen. Deelname is op persoonlijke titel.

Kosten

De studiereizen worden financieel mogelijk gemaakt door de restitutie van Joodse erfpachtgelden door de Gemeente Amsterdam. Deelnemers hoeven daardoor slechts een klein deel van de kosten te betalen met een bedrag van € 500,-. Daarin zijn alle kosten inbegrepen van de reis: vliegticket, hotelkosten (half pension), het seminar en lunches in de International School for Holocaust Education van Yad Vashem, en excursies die deel uitmaken van het vaste programma. Facultatieve excursies, verzekeringen en losse consumpties betalen de deelnemers zelf. 

Data

De studiereis vindt plaats van 3 tot en met 9 november 2023.

Aanmelden:

Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor vragen kunt u op dit adres terecht of bellen naar: 070-3646862. De deadline is op 1 september 2023

Over Yad Vashem 

Yad Vashem is het Holocaust herinneringscentrum in Israel. Yad Vashem staat bekend om het indrukwekkende museum, maar heeft ook een toonaangevend onderzoek- en educatiecentrum. Buitenlandse bestuurders en gezagsdragers doen vaak Yad Vashem aan tijdens werkbezoeken aan de regio. Het educatiecentrum van Yad Vashem is gespecialiseerd in seminars voor specifieke doelgroepen. Al honderden docenten geschiedenis en maatschappijleer uit Nederland zijn je voorgegaan. Het seminar voor politieagenten en juristen is in verschillende deelstaten van Duitsland vast onderdeel van het trainingsprogramma. 

De totale studielast aan lezingen en workshops bedraagt 20 uur.

09 november 2021
WEBMASTER

Deel dit artikel