Studiedag naar Villa ten Hompel

Op zondag 3 april organiseert CIDI speciaal voor docenten een studiedag naar Villa ten Hompel te Münster, Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Villa ten Hompel de thuisbasis voor de regionale geüniformeerde politie van de legereenheid VI. Zodoende werd het een coördinatiepunt van waaruit ambtenaren en bewapende politie-eenheden misdaden in dienst van het nationaalsocialisme begingen. In de naoorlogse periode, tussen 1954 en 1968, huisde in de villa de regionale afdeling voor schadeloosstelling aan de slachtoffers van het naziregime.

Sinds 1999 is Villa ten Hompel een centrum voor onderzoek, educatie en voorlichting. Bovendien bevat de villa een museum met een permanente tentoonstelling.

Tijdens de studiedag krijgen docenten een rondleiding door het museum en wordt er ingegaan op het educatief concept van de Villa. Speerpunt van de dag zullen de politiemissies zijn die vanuit Münster werden aangestuurd tijdens het nationaalsocialistische tijdperk. De focus zal op Nederland zijn, omdat ook groene politieagenten vanuit Münster naar Nederland werden gestuurd.

Voor deze studiedag zal CIDI zorgen voor een bus die vertrekt vanuit Arnhem naar Münster en weer terug. Om deel te nemen aan deze studiedag kunt u zich tot zondag 20 maart aanmelden via CIDI: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 070-3646862. De kosten bedragen € 20 voor de hele dag, inclusief busvervoer en een lunch.

Programma

8:45       Verzamelen op CS Arnhem
9:00       Vertrek bus uit Arnhem naar Villa ten Hompel te Münster, Duitsland
11:00     Welkom en rondleiding door de tentoonstelling ‘Geschiedenis – Geweld – Geweten’
13:00     Lunch
14:00     Presentatie van het educatief concept van Villa ten Hompel
15:00     Koffie
15:30     Rondleiding door de oude stad van Münster en een bezoek aan de belangrijkste historische plekken
17:00     Afsluiting
17:15     Vertrek bus uit Münster naar Arnhem
19:15     Aankomst Arnhem

Update: maatregelen rondom corona

Door de ontwikkelingen rond corona en mogelijke nieuwe Nederlandse én Duitse maatregelen, is de nu geplande datum onder voorbehoud.

Over Villa Ten Hompel

Villa ten Hompel was oorspronkelijk een villa, gebouwd door de vermogende Beierse industriemagnaat en politicus Rudolf den Hompel. Rudolf ten Hompel was in de jaren twintig van de vorigee eeuw de eigenaar van meerdere cementfabrieken in de regio rondom Münster. Sinds die tijd heeft de villa een bewogen geschiedenis gekend: tijdens de Tweede Wereldoorlog was de villa de thuisbasis voor de regionale politieeenheden. Zodoende werd het een coördinatiepunt van waaruit ambtenaren en bewapende politie-eenheden misdaden in dienst van het nationaal-socialistische regime begingen. In de naoorlogse periode, tussen 1954 en 1968, huisde in de villa de regionale afdeling voor schadeloosstelling aan de slachtoffers van het naziregime. Sinds 1999 is Villa ten Hompel een centrum voor onderzoek, educatie en voorlichting. Bovendien bevat de villa een museum met een permanente tentoonstelling.

03 november 2021
WEBMASTER

Deel dit artikel