Seminar winter 2012-13
Binnenkort is het weer mogelijk deel te nemen aan het Engelstalige seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’. Het seminar duurt van 28 december 2012 tot 6 januari 2013, inclusief de reis, en wordt gegeven aan de International School van Yad Vashem in Jeruzalem.
CIDI organiseert deze studiereis voor docenten die lesgeven over dit onderwerp; docenten aan het Middelbaar Onderwijs hebben voorrang als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Lees verder om te zien hoe u zich op kunt geven.
Het doel van dit seminar is uitwisseling van ideeën en ervaringen, verdieping van historische kennis en, vooral, door middel van workshops vertrouwd raken met leermiddelen en methodes die verleden en heden op een aansprekende manier voor leerlingen aan elkaar verbinden. Uitgangspunt hiervoor is de Nederlandse context, met een sterke nadruk op het belang van racismebestrijding door het kweken van empathie en met aandacht voor de rollen slachtoffer, dader en omstander.
Dit seminar is een vervolg op vergelijkbare studiereizen eind 2007, begin 2008, februari en juli 2010 en eind 2011. Deelnemers van de eerste seminars richtten na terugkeer het Platform Educatie WOII en Sjoa op met het doel de in Yad Vashem opgedane kennis uit te bouwen en door te geven. In bijeenkomsten en middels deze website werken zij samen aan projecten, zij houden contact en wisselen ervaringen, lesmateriaal en best practices uit.
Het seminar wordt georganiseerd door medewerkers van CIDI en de International School of Holocaust Studies van Yad Vashem en gaat uit van een actieve inbreng van de deelnemers. De reis wordt voorbereid tijdens een seminar in Vught, dat is gepland voor zondag 25 november, en afgerond met een terugkomseminar.
Aan dit seminar kunnen circa 25 docenten deelnemen. Het streven is een gemengde groep samen te stellen, met docenten met meer en minder ervaring, werkzaam op verschillende schooltypes en educatieve instellingen, en met verschillende achtergronden. Het is de bedoeling dat van dit seminar een ‘olievlekwerking’ uitgaat, die aanhaakt op de ontwikkeling van het Platform.
De studiereis wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Maror, die projectsubsidies verstrekt uit Joodse restitutiegelden WOII. Deelnemers hoeven daardoor slechts een klein deel van de kosten te betalen: € 500,-. Van deelnemers wordt verwacht dat zij zich langere tijd met het thema willen bezighouden en deel willen uitmaken van het het Platform Educatie WOII en Sjoa.
Heeft u belangstelling? Het programma en het aanmeldingsformulier kunt u aanvragen door een email te sturen naar: cidi@cidi.nl of downloaden via http://holocausteducatie.nl.
De voorbereidingsbijeenkomst vindt plaats op zondag 25 november
Het seminar vindt plaats van 28 december 2012 – 6 januari 2013
U kunt zich tot uiterlijk 22 oktober aanmelden door het insturen van het aanmeldingsformulier en een motivatiebrief.