Nederlandse Sinti en Roma tijdens de Holocaust: een minder bekende geschiedenis
In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 werden zo’n 3000 Sinti en Roma vermoord in Auschwitz, waaronder bijna 250 mensen uit Nederland. Hun geschiedenis is minder bekend dan die van Anne Frank, maar mag alsnog niet vergeten worden.

Deze foto van Sinti-meisje Settala Steinbach uit Nederland op een trein naar Auschwitz is weliswaar bekend, het verhaal erachter echter stukken minder.
Angelique van der Pol schreef in Het Parool van 2 augustus jl. over het tragische verhaal van Settala Steinbach, een vermoord Sinti-meisje uit Nederland, over de honderden Roma en Sinti die uit Nederland gedeporteerd werden, en hoe een Amsterdamse agent nog erger wist te voorkomen.
Volgens een enkele overlevering wisten 22 opgepakte Sinti-muzikanten hun waarde voor het uitgaansleven van Amsterdam te bewijzen, door op het politiebureau in de Marnixstraat aan de telefoon muziek te spelen voor de Sicherheitsdienst (SD) van de Duitse bezetter. Wat er ook op het bureau gebeurde, zij werden vrijgelaten en hebben de oorlog overleefd. Vele Roma en Sinti helaas niet.

Het Zigeunermonument van Heleen Levano, op het Amsterdamse Museumplein, herdenkt de Roma-m en Sinti-slachtoffers van de Holocaust. Foto: Marius van Koulil