Joodse organisaties prijzen Marokko voor aandacht Jodendom in curriculum

Afbeelding van de nieuwe lesmethode voor basisscholen. Bron: Association Mimouna/جمعية ميمونة, Facebook
De Marokkaanse regering introduceert lessen over het Jodendom en de Joodse geschiedenis op basisscholen. Dat meldt de Joodse nieuwssite Algemeiner. Association Mimouna, een Marokkaanse NGO die zich inzet voor het behoud van de Joodse cultuur in Marokko, ziet het als een grote stap.
Volgens Association Mimouna gaat het om een nieuwe lesmethode met focus op “het Hebreeuws/Joods culturele component zoals vastgelegd in de grondwet, het historische koninklijke bezoek aan Bayt Dhakira en een inkijkje in de geschiedenis van Marokkaanse Joden”.
In januari dit jaar bezocht de Marokkaanse koning Mohammed VI de inauguratie van het Joods cultureel centrum Bayt Dhakira in de stad Essaouira aan de Atlantische kust. Het centrum geldt historisch museum van de Marokkaans-Joodse gemeenschap en huisvest tevens een synagoge. Bij de ontmoeting met de monarch waren ook opperrabbijnen Joseph Israel en David Pinto aanwezig.
“Na bijna 14 jaar hard werken, toewijding en doorzettingsvermogen, heeft het Marokkaanse Jodendom eindelijk een plek gekregen in het Marokkaanse onderwijssysteem”, liet Association Mimouna weten in een statement.
Jason Guberman van de American Sephardi Federation en Malcolm Hoenlein van de Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations prezen de ontwikkeling in een gezamenlijk statement. Het gegeven dat de stap “zonder druk van buitenaf of toeters en bellen in Westerse media is gemaakt, laat zien dat deze ontwikkeling een oprechte uitdrukking van Marokkaanse waarden is”.
“We hopen dat andere landen mee kijken en het uitzonderlijke voorbeeld van het [Marokkaanse] Koninkrijk volgen”, lieten ze verder weten.
#EDUCATION After almost 14 years of hard work, determination and perseverance, Moroccan Judaism has finally made it to…
Posted by جمعية ميمونة Association Mimouna on Friday, 6 November 2020
Joodse geschiedenis van Marokko
De geschiedenis van Joden in Marokko dateert terug tot de tijd van Carthago, ca. 500 jaar voor onze jaartelling. Het land weerstond tijdens de Tweede Wereldoorlog pogingen van de nazi’s om de grote Joodse gemeenschap te deporteren en te vermoorden.
Vanaf 1948, toen ruim een kwart miljoen Joden woonden in Marokko, ging hun aantal echter snel achteruit. Dankzij de stichting van Israel en antisemitisch sentiment onder de bevolking vluchtten velen van hen.
Vandaag de dag hebben volgens sommige schatting tot wel een miljoen Israeliërs Marokkaanse wortels. De gemeenschap staat bekend om haar rijke cultuur en geschiedenis. Zo wordt het Marokkaans-Joodse feest Mimouna, gevierd op de laatste dag van pesach, breed gevierd in Israel.
Officiëel erkent Marokko Israel niet, echter wijzen velen erop dat informele samenwerking steeds verder reikt. In het licht van de erkenning door de VAE, Bahrein en Soedan van Israel is het niet ondenkbaar dat Marokko ook openlijk betrekkingen met de Joodse staat zal aanknopen. Isareli’s kunnen momenteel als toerist een visum krijgen om Marokko te bezoeken.