Herinneringscentrum gepland in Sobibor
Er komt een herinneringsĀcentrum op de plek waar vroeger het vernietigingskamp Sobibor lag. Dit is een gezamenlijk project van Polen, Slowakije en Nederland, geassisteerd door onderzoekers van Yad Vashem. De drie landen hebben in 2008 verklaard zich hiervoor te gaan inspannen. Nederland is hierbij betrokken omdat zeer veel Nederlandse Joden in Sobibor zijn omgebracht. (Vandaar ook dat het proces tegen Sobiborbewaker Demjanjuk gaat om de moord op Nederlandse Joden, en dat daar Nederlandse mede-klagers zijn).
Aan het eind van WO2 was er vrijwel niets meer over van het vernietigingskamp Sobibor, in Polen. Het plan voor de bouw van een herdenkingscentrum is het resultaat van gezamenlijk onderzoek door de Poolse raad voor herinnering aan oorlogsslachtoffers en onderzoekers van Yad Vashem.
Voor dit onderzoek, dat werd getoetst door een internationaal panel van experts, zijn opgravingen verricht op het kampterrein om de precieze locatie van de gaskamers vast te stellen.
Nu is het project, dat naar schatting 6 miljoen euro zal kosten, in het planstadium. Volgende maand vergaderen de betrokken landen in Warschau over het uitschrijven van een internationale ontwerp-wedstrijd en over de budgetplanning.
Het gebouw moet af zijn in oktober 2013, de 70e herdenking van de opstand in Sobibor.
In vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen zijn ongeveer 170.000 joden uit heel Europa omgebracht. Ruim 33.000 van hen kwamen uit Nederland.
Kijk en luister hier naar dertien interviews met overlevenden van Sobibor.
De interviews zijn gemaakt door Dunya Breur en de Nederlandse overlevende Jules Schelvis.
2 reacties
[…] Sobibor is een internationaal project, waar ook al veel Nederlands geld in is gestoken. Er zou een herinneringscentrum in Sobibor komen. Vandaar dat er eerst veldonderzoek gedaan moest worden. Vanuit Nederland is Ivar […]
solars.biz