Duits Holocaustarchief zet miljoenen documenten online
De International Tracing Service (ITS), een in Duitsland gevestigd centrum voor informatie en documentatie van vervolgingen door de Nazi’s, heeft meer dan 13 miljoen documenten van Nazi’s uit de administratie van concentratiekampen online gezet. Onder andere gevangenenkaarten en overlijdensberichten zijn gedigitaliseerd en geopenbaard ten behoeve van onderzoek.
Het ITS is in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden opgezet en ziet het als zijn missie om bij te dragen aan de publieke kennis over de misdaden die door het Naziregime zijn begaan. Afgelopen dinsdag heeft de organisatie overigens aangegeven zijn naam te veranderen in “Arolsen Archives”, vernoemd naar de vestigingsplaats Bad Arolsen in Duitsland.
Samenwerking Yad Vashem
Volgens de organisatie is het grote digitaliseringsproject tot stand gekomen met behulp van specialisten van Yad Vashem, het Holocaustherinneringsmuseum in Jeruzalem. De documenten zouden informatie bevatten over ruim 2,2 miljoen mensen.
De directeur van het instituut Floriane Azoulay benadrukt de blijvende relevantie van toegang tot de documenten. “Het is uiterst belangrijk dat de originele documenten kunnen spreken tot de toekomstige generaties”, liet ze in een reactie weten.
De digitale archieven zijn gemakkelijk te bereiken, onder de volgende link: https://collections.arolsen-archives.org/en/search/
Zo makkelijk als dat de duizenden documenten nu te vinden zijn, zo indrukwekkend en gevoelig kan de betekenis achter alle pragmatisch, koud weergegeven informatie op de papieren zijn, zoals bijvoorbeeld Lizzy Jongma van het Netwerk Oorlogsbronnen schrijft:
I just can’t stop searching and reading #ArolsenArchives. 13 ml records… each one a personal drama pic.twitter.com/E91fufxhZG
— Lizzy Jongma (@LizzyJongma) May 21, 2019