Skip to main content

Herdenking 80 jaar na Sobibor

  • Datum weergave: 1 juni 2023
  • Datum sortering: 01-06-2023
  • Categorie / Plaats: Amsterdam

Op 1 juni organiseert Stichting Sobibor voor de tweede keer een herdenking bij het mooie monument aan het Vondelpark (ingang van Eeghenstraat- Amsterdam). Dit jaar wordt de herdenking voorafgegaan door een voorstelling uit ‘Sjiwwe voor Sobibor’. Neem uw (klein)kinderen mee naar deze herdenking. Zij zullen dit zeker waarderen! Aanvang 16.00 uur.

Sjiwwe voor Sobibor

Foto: Sake Elzinga

Op 23 maart vond de eerste voorstelling plaats van Sjiwwe voor Sobibor. In barak 56 op het kampterrein van Westerbork nodigden zeven jongeren ons, het publiek, uit voor hun cabaretavond. Langzamerhand veranderde de sfeer en werd het vertrek naar het onbekende Oosten onderwerp van hun toneelspel. De ‘bevroren’ afscheidsgroet symboliseerde op angstaanjagende manier het vertrek van hen die nooit meer terug zouden keren. 

Deze nieuwe manier van herdenken in woord en beeld, uitgevoerd door jonge mensen, raakt je diep. Het laat bovendien zien dat herdenken niet iets is waarbij we alleen maar stilstaan bij het verleden. Het laat je voelen en dat is wat aanspreekt. De voorstelling kreeg lovende kritieken in verschillende dagbladen.

Roestvrij theater speelt deze voorstellingen in samenwerking met Theater na de Dam, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Sobibor.

Op 1 juni spelen ze in het Vondelpark voorafgaand aan de herdenking daar en op 4 juni spelen ze in Nationaal Monument Kamp Vught na afloop van de herdenking van de Kindertransporten.

Tentoonstelling over 'de fotograaf van Westerbork'

  • Datum weergave: 31 maart tot en met 7 mei 2023
  • Datum sortering: 31-03-2023
  • Categorie / Plaats: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Fotograaf Sake Elzinga opent op 31 maart zijn tentoonstelling ‘De Fotograaf van kamp Westerbork’ in het museum van Kamp Westerbork. Met de tentoonstelling brengt Elzinga een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork. De filmbeelden die Breslauer in 1944 maakte in opdracht van kampcommandant Gemmeker gingen na de oorlog de hele wereld over als ‘de Westerborkfilm’. Wat weinig mensen weten is dat de maker van wereldberoemde ‘Westerborkfilm’ fotograaf was van beroep. Tijdens zijn gevangenschap in kamp Westerbork maakte Breslauer fotoreportages in opdracht van kampcommandant Gemmeker, maar ook vrij werk. Sake Elzinga ging op zoek naar de fotograaf achter de filmbeelden.

Vanaf de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 is internationaal gelauwerd fotograaf Sake Elzinga aanwezig bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen, herdenkingen en tentoonstellingen. Eerst als fotojournalist, naar verloop van tijd als vaste fotograaf. Hij legt door zijn werk de geschiedenis van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork visueel vast.

Voorbij het prikkeldraad
Tijdens zijn werk voor het Herinneringscentrum ziet Sake Elzinga bijzondere dingen. Enkele jaren geleden stuitte hij op een map met historische foto’s van de natuur rondom kamp Westerbork, portretten van dieren en het werken op het land. De foto’s zijn gemaakt door kampgevangene Rudolf Breslauer. Elzinga herkende de taferelen in zijn eigen werk en werd geraakt door Breslauer die ondanks zijn gevangenschap aandacht had voor de schoonheid van de natuur en het alledaagse.

Het is het begin van een zoektocht naar de fotograaf met wiens werk Sake Elzinga zich zo verbonden voelt. Hoe heeft hij gewerkt? Wat heeft hij gezien en wat heeft hem geïnspireerd of geraakt?
 
Op 12 april 2023 is het 40 jaar geleden dat het museum van Kamp Westerbork haar deuren opende voor publiek. Precies op dat moment is de tentoonstelling van Sake Elzinga, dé fotograaf van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork’ te zien met een overzicht van die 40 jaar in foto’s.
 
De tentoonstelling De Fotograaf van kamp Westerbork is onderdeel van het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork. De expositie gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan de historische plek zijn gegeven en belicht deze vanuit verschillende perspectieven met hulp van gastconservatoren. Sake Elzinga is de vijfde van acht gastconservatoren. 

 

Jom Hasjoa Herdenking 2023 in Portugese Synagoge

  • Datum weergave: 18 april 2023
  • Datum sortering: 18-04-2023
  • Categorie / Plaats: Amsterdam, Nederland

Op dinsdag 18 april 2023 (27 Nisan 5783 in de Hebreeuwse kalender) herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland gezamenlijk familie, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) werden vermoord. De herdenking wordt gehouden namens 34 Joodse organisaties in Nederland.

De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.

Deze herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking ook dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam.

Het Organisatiecomité Jom Hasjoa en het Joods Cultureel Kwartier tekenen samen voor de organisatie.

Programma
Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam, houdt een korte toespraak. Ook de Ambassadeur van Israël, Modi Ephraim spreekt, evenals vertegenwoordigers van de generatie van Sjoa-overlevenden, mevrouw Tamar Walma-de Vries, en van de jongere Joodse generatie, Michael Vis. Leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina zullen kaarsen ontsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

De altijd gewaardeerde bijdrage van rabbijn dr. Awraham Rosenberg is vanzelfsprekend; hij reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink zal het Partizanenlied ten gehore brengen. David Simon, die al vele jaren de presentatie van deze herdenking voor zijn rekening neemt, zal ook nu weer de ceremonie leiden.

AFGELAST: Lezing van Sandra Rosenfeld-Katz

  • Datum weergave: 8 juni 2022
  • Datum sortering: 08-06-2022
  • Categorie / Plaats: Den Haag

[DEZE LEZING IS AFGELAST!]

U bent van harte uitgenodigd om op woensdagavond 8 juni in Den Haag de lezing van Sandra Rosenfeld-Katz bij te wonen over:

Kunst ten tijde van de Holocaust

Tijdens de Holocaust werd er, ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder mensen leefden, een aanzienlijke hoeveelheid kunst gecreëerd. Het grootste deel van deze kunst werd in het geheim gemaakt, tegen de bevelen van de nazi's in, onder de dreiging van marteling en executie als de makers werden ontdekt.

Sandra Rosenfeld-Katz heeft het grootste deel van haar professionele leven op het gebied van onderwijs en kunst gewerkt. Ze werkte in verschillende musea in Mexico en Israel. Rosenfeld-Katz is sinds 2010 werkzaam het Holocaustinstituut Yad Vashem te Jeruzalem. Hier is zij o.a. verantwoordelijk voor het ontwikkelen en produceren van online lesmateriaal, getuigenfilms en video’s over uiteenlopende onderwerpen, waaronder Holocaustkunst.

Rosenfeld-Katz zal zich in haar lezing focussen op schilderijen en tekeningen die tussen 1933 en 1945 door Joden zijn gemaakt. Ook zal zij een nadruk leggen op het leven van deze kunstenaars en de context waarin zij leefden. Op deze manier kunnen wij de betekenis achter het werk, maar ook de waarde ervan beter begrijpen.
flyer lezing rosenfeld


Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen bij deze kunsthistorische lezing, en hopen er een leerzame en meeslepende avond van te maken!  

Nog even alles op een rijtje:
Wanneer: woensdag 8 juni 2022
Tijd: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Waar: CIDI Rabinzaal
Kosten: Gratis
Aanmelden verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (o.v.v. uw naam en de namen van uw eventuele gasten)