Rouvoet (CU): ‘Blijf oog houden voor antisemitisme’
Antisemitisme is zo hardnekkig en specifiek dat het niet samen met andere vormen van discriminatie, hoe ernstig ook, moet worden behandeld. Dit zei fractievoorzitter Rouvoet (CU) maandagavond bij de presentatie van de nieuwste uitgave in de CIDI-informatiereeks, “De zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Zion” door prof.dr. Klaas Smelik. Van der Staaij (SGP) waarschuwde bovendien voor de ‘veralledaagsing’ van antisemitisme. Woensdag debatteert de Kamer op hun initiatief opnieuw over antisemitisme.
De Protocollen van de Wijzen van Zion is een vervalsing uit de negentiende eeuw die moest aantonen dat Joden de Christelijke maatschappij wilden vernietigen en de wereld wilden overheersen. Volgens de makers zouden de Protocollen door Joden zijn geschreven, maar de onjuistheid van die bewering is afdoende aangetoond. Ondanks iedere wetenschappelijke ontmaskering van de Protocollen als bedrog, leven zij toch voort, alsof zij zeven levens hebben. Prof. Smelik volgt in zijn studie de ontstaansgeschiedenis ervan en laat zien hoe deze complottheorie steeds weer is gebruikt. De vervalsing speelt nog steeds een rol in het antisemitisme van vandaag.
Het moment van de boekpresentatie was daarom niet toevallig gekozen. Woensdag is immers het vervolg van het debat over antisemitisme in de Tweede Kamer. Rouvoet benadrukte dat het debat niet over discriminatie gaat, maar over antisemitisme. Hij zei dat ‘resoluutheid en gedicideerdheid’ nodig zijn opdat wij niet berusten in antisemitisme. Het antisemitisme bestaat al zo lang en heeft de ‘diepe laag’ of extra dimensie van de Holocaust, die bij andere vormen van discriminatie, hoe ernstig ook, ontbreekt. Juist daarom moet er een apart debat zijn over antisemitisme en moet het ook apart worden geregistreerd en aangepakt.
Rouvoets collega Van der Staaij benadrukte dit ook: door dit specifieke karakter moet antisemitisme niet onder de algemene noemer ‘discriminatie’ worden behandeld, al vinden sommige kamerleden dit wel. De fractievoorzitter van de SGP vergeleek dat met debatteren over Indonesië en daar dan ook Latijns Amerika bij te betrekken, omdat het bij beiden over buitenlands beleid gaat.
De hernieuwde populariteit van De Protocollen van de Wijzen van Zion wijt prof. Smelik onder andere aan de populariteit van complottheoriën, zoals bijvoorbeeld de Da Vinci Code. Daar komt bij dat de schrijver van de Protocollen zelf niets wist van het Jodendom en dat de lezer dus ook geen voorkennis nodig heeft om het te begrijpen, en omdat hij gebruik maakte van “economie op borrelpraatniveau”. Professor Smelik onderkende dat zijn studie antisemieten die vastbesloten zijn Joden te haten, niet zal overtuigen van hun ongelijk. Hij richt zich in zijn boek op ‘buitenstaanders’ voor wie dit niet geldt, maar die mogelijk de complottheorie napraten bij gebrek aan kennis. Met goede informatie wil hij hen hiervan weerhouden. Van der Staaij viel hem hierin bij en sprak de hoop uit dat De zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Zion inderdaad dat effect zal hebben. Hij noemde het werk ‘onthullend en onthutsend’.
De zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Zion is een uitgave in de CIDI-informatiereeks en is nu te bestellen. Klik hier voor meer informatie.